Boğazda tahriş, farenjit olarak bilinen boğaz hastalığı yutakta meydana gelen iltihaplanma nedeniyle oluşur. Yutakta meydana gelen iltihaplanma boğaz ağrısı ile kendini gösterir. Boğaz tahrişi bazı faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu ile alakalı gelişen hastalıklar nedeniyle meydana gelebileceği gibi, toz, ısı gibi faktörlerden dolayı da oluşabilir. Boğaz tahrişi küçük büyük her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olsa da daha çok 4-7 yaş arası çocuklarda görülür. Ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Boğaz tahrişine sebep olan en önemli faktör virüslerdir. Hastalık bakteri nedeniyle gelişmişse hastalığa yüksek ateş eşlik eder. Farenjit çoğu zaman hiç müdahale etmeden kendiliğinden geçmesi beklenir. 3-10 gün içinde hastalık kendiliğinden iyileşebilir. Boğaz tahrişi akut ve kronik olmak üzere iki şekilde gelişir. Her iki tür birbiri ile tamamen farklıdır. Boğaz tahrişi aniden ve şiddetli iltihaplanma şeklinde gelişmişse akut, hafif seyrediyor ve uzun sürüyorsa kronik olarak değerlendirilir.
Akut olarak gelişen boğaz tahrişinde yaşanan şikayetler sadece boğaz ile sınırlı değildir. Boğazda yanma, kuruma, ağrı, ses kısıklığı, halsizlik, ateş, burun akması gibi şikayetler aynı anda görülebilir.
Kronik gelişen boğaz tahrişinde hastada ateş görülemez. Yutkunmada güçlük, boğaza bir şey takılıyormuşçasına öksürük, boğazı temizleme isteği ortaya çıkabilir.
Boğazda tahriş nedenleri
Bakteri ve virüsler: Üst solunum yolu ile alakalı gelişen hastalıklar ile birlikte akut boğaz tahrişi ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığına sebep olan virüsler akut boğaz tahrişine sebep olabilir.
Reflü: Çoğu kişinin maruz kaldığı reflü, mide asitlerinin yemek borusuna kaçması nedeniyle ortaya çıkar. Dolayısı ile boğazda tahriş meydana gelir. Boğazda yaşanan uzun süreli tahriş farenjite yol açar.
Burun tıkanıklığı: Burun kemiğinin eğri olması, geniz eti gibi nedenlerden dolayı burun tıkanabilir. Burun tıkandığı zaman hasta ağız yolu ile nefes almaya başlar. Bu durum boğaz da kuruluk beraberinde tahrişe neden olur.
Alerjenler: Polen, hayvan tüyleri gibi pek çok alerjen boğazda tahrişe neden olabilir.
Sigara ve alkol: Sigara içmek tek başına boğazda tahrişe neden olabileceği gibi sigara içilen ortamlarda bulunmak da boğaz da tahrişe neden olabilir.
Boğaz tahrişinde yaşanan belirtiler
Boğaz tahrişinin en önemli belirtisi boğaz ağrısıdır. Boğaz ağrısı ile beraber;
- Yüksek ateş
- Yutkunma zorluğu
- Geniz akıntısı
- Baş ağrısı
- Boğazda kızarıklık
- Eklem ağrısı
- Halsizlik
- Kas ağrısı
- Ses kısıklığı
- Öksürük
- Kulak ağrısı
- Lenf bezlerinde şişme görülebilir.
Boğaz tahrişi riskini arttıran faktörler nelerdir?
- Soğuk hava
- Sigara içmek ya da sigara dumanı solumak
- Alerjenler
- Sürekli tekrarlayan sinüs enfeksiyonları
Boğazda tahriş tedavisi
Boğaz tahrişi ya da boğaz ağrısı şikayeti nedeniyle ilk olarak bir doktora başvurulmalıdır. Bu sayede olası komplikasyonlar doğru bir tanının ardından engellenmiş olur. Boğaz tahrişinde antibiyotik kullanımına genellikle yer verilmez. Fakat hastada ciddi bir enfeksiyon söz konusu ve bağışıklık sistemi zayıflamışsa antibiyotiğe ihtiyaç duyulabilir. Boğaz ağrısı gibi şikayetleri azaltmak adına ağrı kesici ya da ateş düşürücüler reçete edilebilir.
Boğazda tahrişe ne iyi gelir?
- Boğazda tahrişi hafifletmek ve rahatlamak için kurutulmuş kedi otu saçakları iyice ezilir. Saçaklar uygun bir demlikte 10 dakika boyunca kaynatılır ve ardından süzülür. Süzülen bitki suyu bal ile karıştırılarak günde bir fincan olacak şekilde hastalık boyunca içilir.
- Adaçayı boğazda oluşan tahrişi hafifletmek için faydalı bir bitki çayıdır. Demlenerek bal ile karıştırılır ve günde 3 fincan olacak şekilde tedavi süresince içilir. Adaçayı ayrıca gargara suyu olarak da kullanılabilir.
- Boğaz yatıştırıcı pastiller rahatlamak için kullanılabilir.
- Tuzlu su ile gargara yapıldığında rahatlama sağlanabilir.
- Boğazda oluşan tahrişi hafifletmek için mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Ballı ılık çay boğazda oluşan tahriş için oldukça faydalıdır.
- Hastanın yattığı odanın nemli tutulması gerekir.