Boğaz Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Boğaz kanserini tetikleyen unsurlar tam olarak bilinmemektedir. Ancak tüm bireylerin risk altında bulunduğu bu kanser çeşidinde %30 sigara kullanan kişiler ve alkol gibi spesifik faktörlere uzun süre maruz kalan kişiler daha çok risk altındadır. Sigara ve içki kullanmayan erişkinlerde ağız ve boğaz kanserine neredeyse hiç rastlanmamaktadır. Ancak bu veriler sağlıklı ve herhangi başka kalıtımsal hastalığı olmayan kişiler için geçerli olmaktadır. Kanser hastalığını tetikleyen durumlar içinde işyerinde sürekli radyasyona maruz kalınan ortamlarda, cep telefonu ve bilgisayardan yayılan radyasyona maruz kalma gibi durumlar da kişide kanser riskini arttıran faktörler arasında sayılmaktadır.
- 55-65 yaşlarında
- Erkek bireylerde daha sık
- Sigara kullananlarda
- Alkol bağımlılarında
- Boğaz kanseri riski daha sık görülmektedir.
Boğaz Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- Çoğunluklar ses kısıklığı şeklinde ses tellerinde gözlenen değişiklikler
- Geçmeyen boğaz ağrıları
- Kulak ağrısı
- Yutkunmada zorluk
- Boyunda meydana gelen şişlik
- Geçmeyen öksürük nöbetleri
- Acı veren yutkunma
- Nefes almada güçlük çekme
Gibi belirtiler de boğaz kanserinin teşhisi sürecinde tanı koymada etkilidir.
Eğer boğaz kanseri gırtlak bölgesinden yayılırsa boyundaki lymph bezleri büyüyebilmektedir.
Boğaz Kanserinde Teşhis Nasıl Konmaktadır?
Eğer boğaz kanseri belirtilerinin tümü ya da birkaçı birden gerçekleşiyorsa dâhiliye ve yönlendireceği genel cerrahi doktorunuz size birkaç test uygulayacaktır. Gırtlak kanserinden şüphelenilmesi durumunda boğaz küçük, uzun boyunlu bir ayna ya da fiber optik lambalı bir laringoskop cihazıyla muayene edilmektedir. Eğer kanser riski taşıyan bölgeler tespit edilirse lokal ya da genel anestezi altında bir biyopsi örneği alınır. Gırtlak kanserinin tedavi edilmesi için biyopsi alınması etkili tek yoldur.
Kanserin saptandığı ve biyopsi örneğinin kanserin varlığını ispat ettiği durumda ise tümörün büyüklüğü ve yayılıp yayılmadığını belirtmek için Radyolojik tanı röntgen, tomografi veya manyetik rezonans taraması uygulanabilmektedir.
Boğaz Kanserinde Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kemoterapi; bu tedavi şeklinde kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanılmaktadır.
Radyoterapi; Yüksek enerjili x-ray ışınları uygulanarak kanser hücrelerinin öldürülmesi amaçlanmaktadır.
Cerrahi müdahale; Boğaz kanserinin ilk evrelerinde, lazer terapisi uygulanabilmektedir. Bu durumda cerrahi müdahale ile lens bezleri alınabilmektedir.
Boğaz kanseri tedavisinde bir dizi uzman grup hastanın bakımından ve tedavisinden sorumlu olarak tutulmaktadır. Bu uzman grupta, kulak uzmanı, burun uzmanı, boğaz uzmanı, kanser uzmanı, radyoterapi uzmanı, kanser hemşiresi, diyetisyen, dişçi ve konuşma terapisti yer almaktadır.
Kanserden tamamen temizlenen hastanın boğazın da konuşma ve nefes alma konusunda bir uzman yardımının tavsiyesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ses oluşturmak, hastanın konuşmasına yardımcı olmak için yemek borusuna özel bir elektronik alet kullanılması gerekebilmektedir.
Boğaz kanserinin tedavisinde en önemli etken hastanın yüksek moralle tutulması gerektiğidir. Erken tanı ve teşhisin bu hastalıkta önemli bir faktör olduğu unutulmamalı, eğer belirtilerden bir ya da bir kaçı yaşanıyorsa mutlaka uzman doktora gidilmelidir.