Boğaz Ağrısı

Tıptaki adı farenjit olan ve genelde bazı hastalıkların habercisi olarak kabul edilen boğaz ağrısının en sık nedenleri arasında boğaz enfeksiyonları yer alıyor.

Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni virüstür ve genellikle bir hafta içinde kendi kendilerine geçerler. Bakteri enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10'unda tıbbi bakıma gerek duyulabilmektedir.
Hangi hastalıklarda boğazımız ağrır?
Soğuk algınlığı; boğazda kaşıntı ve ağrının yanı sıra, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürme, düşük ateş, burun tıkanıklığı, hafif vücut ağrıları veya şiddetli olmayan baş ağrılarına da neden olur.

Mononükleoz da şiddetli boğaz ağrısına neden olan, çok daha uzun süren bir virüs hastalığıdır. Kızamık, su çiçeği ve krup hastalığı da dahil olmak üzere, diğer virüs hastalıkları da genellikle boğaz ağrısı ile meydana gelir. Boğaz ağrısı ile bağlantılı bakteri enfeksiyonları arasında bademcik iltihabı, difteri ve yaygın görülmeyen bir bakteri enfeksiyonu olan epiglotit de bulunmaktadır.
Boğaz ağrısının nedenleri.

Çoğu boğaz ağrısının nedeni soğuk algınlığı ve gribe neden olan mikroplarla aynı olan virüsler olup; ancak bütün boğaz ağrılarının virüs ya da bakteri enfeksiyonlarından ileri gelmemektedir. Boğaz ağrısının pek çok yaygın nedeni de bulunmaktadır. Bu nedenler arasında alerjiler, odalardaki havanın kuruluğu, kirlilik ve diğer tahriş ediciler, kas zorlanması, asit (Gastro-özefagiyal reflü), HIV enfeksiyonu ve tümörler bulunmaktadır.
Risk faktörleri nelerdir?
-Yaş
-Sigara kullanmak veya dumanına maruz kalmak
-Alerjiler
-Kimyasal tahriş edicilere maruz kalma
-Kronik ya da sık görülen sinüs enfeksiyonları
-Kapalı yerlerde yaşama veya çalışma
-Bağışıklıkta düşüş
Ne zaman tıbbi yardım alınmalı?
Boğaz ağrılarının çoğu rahatsız edici olmakla beraber zararlı olmayıp, beş ila yedi gün içerisinde kendi kendine geçerler. Eğer; şiddetli olan veya bir haftadan daha uzun süren boğaz ağrısı, yutkunmada veya nefes almada büyük zorluk, boyunda acıyan veya şişmiş lenf düğümleri, boğazın arka tarafında irin, isilik, iki haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, tükürük veya balgamda kan, gözlerde içe göçme, şiddetli yorgunluk, idrar çıkışında azalma ve nükseden boğaz ağrılarınız varsa mutlaka doktora görünmelisiniz.
Nasıl önlem alınmalı?
-Pek çok hastalıkta olduğu gibi boğaz ağrısında da kuşkusuz el yıkamanın büyük önemi bulunuyor. Hastalığı önlemenin tek ve aynı zamanda en basit yolunun el yıkamaktan geçmektedir.
-Çatal bıçakları, bardakları, mendilleri, yemek veya havluları başkaları ile paylaşmaktan kaçının. -Kamuya açık telefonlara veya çeşmelere ağzınızı değdirmekten kaçının.
-Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçının.
-Kirliliğin yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca kapalı mekanlarda kalın.
-Sigara içmeyin ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçının.
-Eğer hava kuru ise evinizi nemlendirin.
Boğazı ağrıyanlara öneriler.
-Sıvı alımınızı iki katına çıkarın. Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur.
-Ilık ve tuzlu su ile gargara yapın. Su ile dolu bardağa yarım çay kaşığı tuz koyun, gargara yapın, daha sonra suyu tükürün. Bu sayede boğazınız temizlenecek ve balgamdan arınacaktır.
-Bal ve limon kullanın. Bal ve limonu karıştırarak çok sıcak bir bardak suyun içine ekleyin. Bal boğazınızı kaplar ve yumuşatır, limon da balgamın azaltılmasına yardım eder.
-Boğaz kapsülü veya sert bir şeker emin. Bu hareketin kendisi, mutlak rahatlama sağlamaz, ancak tükürük üretimini uyararak, boğazınızı yıkar ve arındırır. -Havayı nemlendirin. Havadaki nemi artırmak, balgam zarlarınızın kurumasını önler. Bu da iltihaplanmayı azaltarak uyumayı daha kolay hale getirir. Tuzlu burun spreyleri de işe yarar.
-Dumandan ve havayı kirleten diğer maddelerden uzak durun. Duman, ağrıyan boğazı tahriş eder. En azından hasta iken, sigarayı kesin ve ev temizleyicilerinden ya da boyadan ileri gelen tüm buharlardan kaçının. Ayrıca çocuklarınızı sigara dumanına maruz bırakmayın.
-Sesinizi dinlendirin. Eğer boğaz ağrınız gırtlağınızı (Larenks) etkilediyse, konuşmak daha fazla tahrişe ve geçici ses kaybına (Laranjit) neden olabilir.
19.01.2024 10:13:33
Boğaz Ağrısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Boğaz Ağrısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

148 Yorum Yapılmış "Boğaz Ağrısı"
benim dün annem hastaydı ona hiç yaklaşmadım ben odamdaydım o salonda ama şimdi boğazım yutkunurken o kadar acıyor ki su içtim geçmedi şimdi ekmeği deneeyeceğim sizce boğazım yanar mı????
ılgın . 06.12.2015
Çok Teşekkür Ederim Dedıklerınız Sayesinde Kurtuldum
Mehmet . 20.11.2017
Benim boğazlarım çok ağrıyor du ve ayrıca burnum tıkalı ağızım açık uyuyordum hep ve sabah boğazım kuruyordu
Simge . 10.06.2017
benim boğazım çok ağrıyordu doktara gittim soğuk algınlığı dedi doktara gideli 1 hafta oldu ama hala boğazım ağrıyor sabahları öksürükle uyanıyorum nasıl geçire bilirimm
nazlı deniz . 03.06.2017
Benim Her sabah uyandığımda bi boğaz acısıyla uyanıyorum değişik bişey mesela bişey üflerkene falan çok acıo batıyor bişey sanki çok konuştuğumda hiç bişey olmuyor gece film falan izlediğimde çok sessz olduğumda yine ağrı başlıyor neden cevaplarsanız sevinnirim birde nasıl geçiririm
Hüseyin . 06.05.2017
Merhaba arkadaşlar benim size tavsiyem 15 dakikaya bir sıcak su için deniz suyu ile gargara yapın yiyecek olarak çorba tercih edin ilaç olarak sprey yada ağrı kesici kullanın en önemlisi de yarım saate bir pastil kullanın . herkese geçmiş olsun bu arada ben doktorum yazdıklarımı yaparsanız ağrınız hafifler.
hazel doktor . 28.04.2017
Parolu bile kullandım ama bir etkisini göremedim.bende halsizlik bas ağrısı boğaz ağrısı ve ateş var ateşim 38 derece
elif . 28.04.2017
Arkadaşlar BU hastalığın En Etkili Ve En çabuk iyileştiren yöntemi Dut veya Dut reçeli tüketin bol bol bir tatlı kaşığı dut reçelini Boğazınızda Bekletin Ve faydasını görün akşam mı Yediniz Sabaha Hiç bişeyiniz Kalmaz ben bu sayede boğaz ağırısını en fazla 2 gün çekiyorum :)
Deniz Ataoğlu . 11.01.2017
Ben hayatımda böyle bi acı görmedim yutkunurken çok acıyo ve ağlatacak boyuta geldi herkese geçmiş
Ömer . 08.01.2017
arkadaslar bn ayda en az ıkı veya 3 kez hasta oluyorum bogazım ve kulaklarım hep agrıyor ne yapmam gerek cıldırcm yter sıkıldım bogaz agrısından
serdar maras . 26.09.2016
Boğazım yutkunurken çok acıyor ateşim çok fazla başım dönüyor ayağa kalkamıyorum o yüzden doktora gidemiyorum.Oruç tuttuğum için boğazım çok kuruyor aynı zamanda ateşim de olduğu için oruca da dayanamıyorum çok susuyorum. Gargarayı deneyeceğim ama daha kötü olur diye korkuyorum ne yapmalıyım ?
Şevval . 12.06.2016
uyurken pencere açık kalmış şimdi yutkunamıyorum iştahım yok tuzlu su bağazımı yakıyor acıya dayanamıyorum lütfen yardım..
emrecan . 15.04.2016
Allah yardımcımız olsun gerçekten kötü bir hastalık. Kaç gündür süründürüyor bişe yiyip içemiyorum. Dikkat etmek gerek kuru soğuğa dikkat etmek gerek.
Musa . 26.01.2016
Herkese ALLAH tan acil şifalar dilerim . Bendede iki gun once oldu bogaz yanmasi yutkunurken aci cekisler devamli balgamli oksurukler cok kotu bir hastalik yarin sirkette. Cok onemli bir toplanti var ama katilacagimi sanmiyorum galiba yataktan cikacak halim yok aman neyse bunu ne icin yazdim bende bilmiyorum hepinize gecmiş olsun .
Burhan BEY . 24.12.2015
Merhaba boğazımda iltihap falan yok ama yutkunurken acı çekiyorum. Uyuyamıyorum, sıvı falan içsem de geçmiyor. Bundan 2-3 hafta önce hastaneye gitmiştim. Doktor iltihap görünmediği için sprey yazdı. Sonraki gün geçmişti ama şimdi yine başladı ve daha fazla acıyor.
Evrim . 16.11.2015
Arkadaşlar merhaba, soğuk algınlığı sebebiyle başlayan ağrılar ve ilk çağ insanı gibi öksürmelerden muzdariptim birkaç gündür. Sıkıntı ise nurofen ve advil ilaçları ile semptomları sürekli ertelememdi. 3. günün sabahı kalktığım burundan nefes alma yetim tamamiyle yoktu. Zar zor açtım burnu buğuseptil ile.Neyse boğaz kısmına geliyorum.Gün içerisinde gerçekten çok kötüydü boğazım, taa ki 2 shot bardağı vodka içene kadar. Yine bu sitede alkolün boğazdaki bakterilerin ölmesinde etkili olduğunu öğrendim. Ama ne yaparsanız yapın boğazın iyileşme süresi kısalsa da acısı çok da azalmıyor.
Derya . 29.10.2015
Kesinlikle bilincsiz antibiyotik kullanmayin, deniz tuzlu su ile gargara yapin bu arada burun yikama da yapabilirsiniz (karbonat ve tuz karisimlarini arastirin). bal cok faydalidir, sicak ve soguk yemek ve icmekten kacinin. ilik adacayi icebilirsiniz.
cansu . 30.07.2015
4.gunun sonunda çok şukur ılk defa yemeye içmeye başladım nasıl bı hastalıksa hıçbışeyım yokmuş gıbı hıssedıyorum kendimi bu hastalık 4-5 gun suruyor agrı kesicilerle 4 gunü gectıkten sonra kendılıgınden kayboluyor biraz sabır herkeze geçmiş olsun
yılmaz gül . 01.06.2015
yaklasık ucgun oldu ates sıtma ve halsızlıkle basladı bogaz agrım çok kötu bır agrı hayatımda öle bir bogaz agrısı gormemıstım ertesı gun acile gıttıgımde ates duşurucu bır ıgne yaptı bogazların enfeksıon kapmış dedı kulak burun bogazcıya gorun dedı hafta sonuna denk geldıgı ıcın gıdemedım acildekı doktor amoklavin-BID ve majestık agrı kesıcı tanflex adlı gargara surup verdi iyi olmazsa pazartesı gelırsınız dedı ağrı gıttı fakat şişlık duruyor halsızlık ve ses kısılması devam ediyor sygılarımla bogaz doktoruna gorundugumde verdıgı ılacları sızlerle paylasıcam syglr
yılmaz gül . 31.05.2015
tükürük yutkunurken boğazım acayip acıyor ayrıca yemek yerken çok zorlanıyorum yutkunmakta lütfen nasıl geçeceğine dair bir yoorum yazın :( bu arada yaşım 13:(
ayşegül . 23.05.2015
benım boğazım çok ağrıyo sankı dıken batıyomus gıbı cok acıyo sım dıye kadar hıc bır doktorun verdıği ilaç ıse yarama ınssallah en kısa zamanda kurtulurum bu sıte ıyıkı olmuş tuzlu su ile gargara işe yaradı
ayla . 08.05.2015
arkadaslar ilk gunlerde sis insin diye, gargaralarla spreylerle bademcigi tahris etmeyin, sonra sis inecek ama esas bela baslayacak. tahris olmus bademcik, jiletle kesiyorlarmis gibi aciyacak. yutkunamadiginiz icin uyuyamayacaksiniz. kisacaSI you feel someone FUCKed u
zavallicik . 15.02.2015
merhaba benim boğazım yutkununca çok acıyo yanıyo çenemin sağ tarafının alt kısmı acıyo yanma yapıyor. neden olabilir sizce ? :(
ertuğrul . 16.01.2015
Bogazimda yad cisim oldugunu hisseditem
Cavidan . 29.12.2014
la geçti geçmedi muhabbeti neyine yapıyonuz, zaten geçecek burdakiler rahatlatmak ve biraz da olsa erken bitirmek için yazılmış.ama ben balın powerına inanıyorum 3 (yapmasam da)
Anonimous . 23.12.2014
BOĞAZIM ÇOK KÖTÜ ACIYOR.SÜREKLİ YUTKUNMAK ZORUNDA KALIYORUM VE YUTKUNAMIYORUM.ACİLE GİTTİM BOĞAZ SPREYİ VERDİ HİÇ İYİ GELMEDİ.BUNUN İÇİN NE YAPMAM LAZIM
KUMRU . 21.12.2014
BOĞAZIM ÇOK ACIYOR YUTKUNAMIYORUM BALLI ZENCEFİL İÇTİM AMA Bİ İŞE YARAMADI. ANTİBOTİK İÇMEKTEN SERSEM GİBİ OLDUM.
HASAN . 15.12.2014
tuzlu suyu yaptım ama daha bir sonuç alamadım
çağatay . 13.12.2014
çok iyi ve güzel açıklama bana yaradı sizede tavsiye ederim bence sizede yarar
Merve . 30.11.2014
Ömer kardeşim sabahları ılık süt içine bir kaşık bal ve bir adet bıldırcın yumurtası ekleyin ve ön beş gün boyunca için. Geçmiş olsun
batay . 05.11.2014

Ateş Nasıl Düşürülür

Ateş nasıl düşürülür, ateş olması gereken vücut ısısının yüksek olması anlamını taşımaktadır. Yetişkinlerde de ateş yükselmesi olsa da daha çok çocuklar...
Devamını Oku

Boğazda Tahriş

Boğazda tahriş, farenjit olarak bilinen boğaz hastalığı yutakta meydana gelen iltihaplanma nedeniyle oluşur. Yutakta meydana gelen iltihaplanma boğaz ağ...
Devamını Oku

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?

Boğaz ağrısı kaç günde geçer, boğaz ağrısı çocuklar dahil her yaş grubunda sıkça ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Daha çok soğuk algınlığı nedeni ile or...
Devamını Oku

Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir

Boğaz gıcıklığına ne iyi gelir? Boğaz gıcıklanması daha çok soğuk havalarda etkili olan ve öksürük ile seyreden bir rahatsızlıktır. Boğaz gıcıklanmaya başlad...
Devamını Oku

Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir

Boğaz tahrişine ne iyi gelir? Boğaz tahrişi tıp alanında farenjit olarak adlandırılır. Yutağın iltihaplanması nedeni ile farenjit olarak adlandırılan bo...
Devamını Oku

Ses Telleri

Ses telleri, (Plica vocalis) gırtlak ortasında ve gırtlak boşluğunda bulunan ve mukoza salgılayan zar katmanıdır. Ses oluşumu için en önemli organdır. S...
Devamını Oku

Anjin

Anjin, her yaştan kişiyi etkisi altına alabilen, boğazda iki tarafta bulunan tonsil veya bademcik denilen dokularda oluşan iltihapla yaşanan bir rahatsı...
Devamını Oku

Boğaz Kuruluğu

Boğaz Kuruluğu, Boğaz ağrısına yol açan ve farenjit olarak da bilinen boğaz enfeksiyonu, yılın her döneminde görülebilmekle birlikte özellikle viral ve ...
Devamını Oku

Boğaz Yanması

Boğaz yanması, pek çok kişide görülmesi mümkün olan bir rahatsızlık türüdür. Boğazlarda oluşan yanma hissi için pek çok değişik etkenler var. Bunlardan ...
Devamını Oku

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması genellikle bir hastalığın habercisi olarak oluşabilmektedir. Dolayısı ile ilk önce boğaz ağrısı ve yanması a...
Devamını Oku

Boğaz İltihabı

Boğaz iltihabı, boğazda iki tarafta bulunan tonsil veya bademcik olarak adlandırılan dokuların iltihaplanmasıdır. Anjin ya da tonsilit olarak da bilinir...
Devamını Oku

Hamilelikte Boğaz Ağrısı

Hamilelikte boğaz ağrısı, hamilelik dönemi bir kadının yaşayabileceği mucizevi ve heyecan dolu bir süreçtir. Bu dönemde anne adayının birçok hastalığa k...
Devamını Oku

Boğaz Kültürü

Boğaz kültürü, bademcik ile yutak bölümünde oluşan bakterilerin anlaşılmasına ve bölgede olduğu belirlemeye yönelik yapılan testtir. Boğazda hastalık, bademc...
Devamını Oku

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, yıl içerisinde her mevsimde görülebilir. Kış ve sonbahar dönemlerinde mevsim koşullarından kaynaklanan sebeplerden, yaz ay...
Devamını Oku

Bakterilerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı

• Çeşitli tip streptokoklar boğaz ağrısına sebebiyet verebilir. Streptokoklar bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit ve kulak hastalıklarına da neden olabilece...
Devamını Oku

Boğaz Kanseri

Boğaz Kanseri, gırtlak kanseri olarak literatürlerde yer almaktadır. Nedenleri tam olarak bilinmemesine rağmen hayati tehlike açısından ve günlük yaşant...
Devamını Oku

Boğaz Ağrısı Bulaşıcı mı ?

Boğaz ağrısı enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir, özellikle viral enfeksiyonlar ve A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakteriye bağlı oluş...
Devamını Oku

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri, Boğaz ağrısına neden olan boğaz enfeksiyonu tıp dilinde farenjit olarak adlandırılmaktadır. Yıl içinde her dönem ortaya ç...
Devamını Oku

Boğaz Ağrısı Bitkisel Tedavisi

Kış aylarında bademcik iltihaplanması ve boğaz ağrısı şikâyetlerinde çok artış olmaktadır. Yüksek ateş ve boğaz enfeksiyonları çoğu insan için dikkat edilmesi ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ateş Nasıl Düşürülür
Boğazda Tahriş
Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?
Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir
Son Forum Konuları
Geçmeyen Bogaz Agrım
Boğazda Ağrı Ve Yanma
Boğaz Ağrısııı
Sürekli Bogaz Agrısı
Sürekli Bogaz Agrısı İçin Ne Yapmalıyım
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024