{ "title": "Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/cocuklarda-bogaz-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 07:32:27", "author": "Nevir", "article": [ { "article": "
Çocuklarda boğaz enfeksiyonu, sonbahar ve kış aylarında özellikle çocuklarda nezle, grip, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklardan dolayı boğaz enfeksiyonlarının görülme olasılığı daha fazla oluyor. Bu tür rahatsızlıklar zamanında tedavi edilmediği takdirde yüksek ateş, orta kulak iltihabı gibi ciddi semptomlara yol açabiliyor.

Bu tür hastalıklara yol açan etken daha çok virüsler olduğu için antibiyotik kullanımına pek gerek kalmaz. Bu hastalıklar karşısında doktor önerisi olmadan bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Boğaz Enfeksiyonuna Yol Açan Enfeksiyonlar

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gerçekleşen boğaz enfeksiyonu farklı virüs ve bakteriler nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu tür bir hastalığın bulaşıcı özelliği oldukça yüksektir.

Özellikle kış aylarında daha fazla ortaya çıkan boğaz enfeksiyonunun kapalı ortamlarda bulaşma ihtimali daha yüksektir. Çocukların bulunduğu okul, kreş gibi ortamlardan çocuğun enfeksiyonu kapma olasılığı çok fazladır. Boğaz enfeksiyonu çocuklarda en fazla görülen enfeksiyon türüdür. Okul ve kreşe gide bir çocukta boğaz enfeksiyonu yılda 5-6 kez tekrarlayabilir.

Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit: Balgam, burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük ve burun tıkanıklığı oluşabilir. Küçük yaşlarda baş ağrısı görülmeyebilir.

Nezle: Sıvı şekilde burun akıntısı, ateş, halsizlik ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ortalama 3 gün yoğun bir şekilde yaşanırken daha sonraki günlerde azalmaya başlar.

Boğaz Enfeksiyonu Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Boğaz enfeksiyonuna yol açan etken eğer Beta mikrobu ise ve tedavisi ihmal edilirse çocuklarda romatizmal ateş hastalığına neden olabilir. Bu hastalık nedeni ile kalp kası, eklemler ve böbrekler hasarlanarak ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kronikleşmiş boğaz enfeksiyonu çocuklarda geniz eti büyümesine ve burun tıkanıklığına neden olabilir.

Çocukları Boğaz Enfeksiyonunda Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Doktor çocuğun şikâyetlerini değerlendirerek, boğaz kültürüne ihtiyaç duyabilir. Çıkan sonuçlara göre bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlarda antibiyotik reçete edilebilir. Eğer boğaz enfeksiyonu çok sık gerçekleşiyorsa penisilin ya da eritromisin adlı antibiyotikler uygun görülebilir. Ancak bazı grup bakteriler penisiline karşı dirençli olduğundan farklı antibiyotik türlerinin kullanılması gerekebilir.

Enfeksiyona karşı doktor antibiyotik önermiş ise antibiyotiğin kullanımı doktorun önerdiği şekilde olmalıdır. Aksi halde oluşan enfeksiyon baskılanır ve kısa bir zaman sonra nüksedebilir.
" } ] }