{
"title": "Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir",
"image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bogaz-tahrisine-ne-iyi-gelir.jpg",
"date": "19.01.2024 12:46:27",
"author": "Seyfi",
"article": [
{
"article": "
Boğaz tahrişine ne iyi gelir? Boğaz tahrişi tıp alanında farenjit olarak adlandırılır. Yutağın iltihaplanması nedeni ile farenjit olarak adlandırılan boğaz ağrısı oluşur. Boğaz tahrişine yol açan bazı etkenler vardır. Boğaz tahrişi soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolu ile alakalı hastalıklar sonucu oluşabileceği gibi bulunan ortamın ısısı ve toza bağlı olarak da gerçekleşebilir. Boğaz tahrişi her yaş grubunda sıkça görülen bir sorundur. Ancak daha çok 4-7 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Boğaz tahrişi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Boğaz tahrişine neden olan en önemli etken virüslerdir. Boğaz tahrişi şayet bakteriler nedeni ile oluşmuşsa hastada yüksek ateşe yol açabilir. Evde basit uygulamalar ile boğaz tahrişi hafifletilebilir.
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir?
Boğaz ağrısı ve tahrişini azaltmak için bol sıvı tüketmek gerekir. Özellikle ballı ılık çay boğaz tahrişi için etkili içeceklerdendir.
Boğaz tahrişini azaltmak için yatılan oda nemli tutulmalıdır.
Tuzlu su ile yapılan gargara boğaz tahrişini azaltabilir.
Boğaz tahrişini azaltmak için basit ağrı kesiciler etkili olacaktır.
Boğazı uyuşturucu özelliği olan pastiller etkili olacaktır.
Hatmi boğaz tahrişine iyi gelen bir bitkidir. Kökleri ve yaprakları kullanılarak hazırlanan efisyon sayesinde boğaz tahrişi önlenebilir.
Adaçayı boğaz tahrişi için sıkça kullanılan bitkiler arasındadır. Daha çok gargara olarak kullanılırsa boğaz tahrişini önleyici bir faydasından yararlanılabilir. Adaçayı gargara olarak kullanılacağı zaman ne fazla sıcak ne de fazla soğuk olmalıdır.
Boğaz Tahrişi İçin Bitkisel Karışımlar
Malzemeleri
Kedi otu
Şakayık
Ada çayı
Servi kozalağı
Bal
Hazırlanışı ve Uygulanışları
Kedi otu kurutularak saçakları ezilir. Ezilen saçaklar 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan bitki süzülerek bal ile koyu bir kıvam alana kadar karıştırılır. Elde edilen karışım ılıtılarak tedavi boyunca gün içinde üç defa 1 fincan olacak şekilde içilir.
Servi kozalağı dövülerek ezilir. Şakayık çiçeği ile krema kıvamı alıncaya kadar karıştırılır. Üzerine bal ilave edilerek tatlandırılır. Elde edilen karışımdan her yemek öncesi bir yemek kaşığı içilir.
Adaçayı 10 dakika kadar sıcak suda demlenir. Süzülen çay bal ile tatlandırılarak, gün içinde üç defa içilir.