{ "title": "Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bogaz-iltihabina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 21:34:37", "author": "Canruba", "article": [ { "article": "
Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Boğaz iltihabı başta enfeksiyon olmak üzere farklı rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkabilen bakteriler nedeni ile de ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür. Üst solunum yolu ile alakalı hastalıklar boğaz iltihabına yol açabilir. Boğaz kaslar ile kaplı bir yapıya sahiptir. Boğaz hastalığa yol açan ya da tahrişe neden olan faktörlere maruz kaldığında mukozada şişlik ve enflamasyon gerçekleşebilir. Bu durumun şiddetine bağlı olarak boğazlarda iltihap ya da ağrı oluşabilir.

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?

Birçok bitki boğaz iltihabını geçirebilmek ya da hafifletebilmek için yararlı olabilir. Bitkiler hastalığın şiddetine göre tek başına ya da yardımcı tedavi olarak kullanılabilir. Fakat bademcik apsesi gibi ciddi iltihaplanmalarda mutlaka antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulur.

Aynısafa Çiçeği: 1 bardak kaynatılmış suya 1 yemek kaşığı aynısafa çiçeği eklenir ve 10 dakika kadar demlenir. Demlenen çay süzülerek günde 3-4 defa gargara yapılır.

Syzgium Kabuğu: Yarım çorba kaşığı kıyılmış syzgium kabuğu bir su bardağı suyun içinde kaynayıncaya kadar bekletilir. Ocağın altı kapatılarak 10-15 dakika kadar demlendirilerek süzülür. Gün içinde 3-4 defa gargara olarak kullanılır.

Ebegümeci Çiçeği: 1 su bardağı suyun içine 1 çorba kaşığı ebe gümeci eklenerek 2-3 dakika kadar kaynatılır. 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 defa gargara olarak kullanılır.

Adaçayı Yaprağı: 1 bardak kaynar suyun içine 1 çorba kaşığı adaçayı yaprağı eklenerek bardağın ağzı kapatılır ve 15 dakika kadar demlenir. Süzüldükten sonra 1 bardak kadar içilir veya gargara suyu olarak kullanılır.

Böğürtlen Yaprağı: 1 bardak kaynar suyun üzerine yarım çorba kaşığı böğürtlen yaprağı eklenir ve 10 dakika kadar demlenerek süzülür. Günde 4-5 defa gargara yapmak için kullanılır.

Ballıbaba Çiçeği: 1 su bardağı kaynatılmış suyun üzerine 1 yemek kaşığı ballıbaba çiçeği eklenerek 15 dakika kadar bekletilir ve süzgeç yardımı ile süzülür. Gargara yapmak için gün içinde 4-5 defa kullanılır.

Hatmi Çiçeği ve Papatya: İki bitki bir arada demlendikten sonra süzülerek 1-2 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Hazırlanan karışım üzüm suyu ile tatlandırılır. Boğaz iltihabı devam ettiği sürece elde edilen karışımdan günlük yarım çay bardağı içilir.

Zeytinyağı ve Soğan: Soğan zeytinyağı ile pişirilerek lapa haline getirilir. Lapa haline gelen karışım çatal yardımı ile ezilir. Elde edilen karışım temiz bir tülbente sürüldükten sonra boğaza sarılır.

Papatya: Kurutulmuş papatya sirke ilave edilmiş bir kabın içine alınır ve bir gün boyunca bekletilir. Papatyanın suyu sıkılarak posası çıkarılır. Elde edilen posa ısıtıldıktan sonra temiz bir tülbente yayılarak boğaza sarılır.
" } ] }