{ "title": "Boğaz Ağrısının Nedenleri", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bogaz-agrisinin-nedenleri.jpg", "date": "21.01.2024 01:56:39", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz ağrısının nedenleri, boğaz ağrısı çok sık karşılaşılan tıbbi bir problemdir. Ülkemizde sağlık kuruluşuna başvurma nedenlerinin arasında en başta yer almaktadır. Başta enfeksiyon olmak üzere birçok rahatsızlık nedeni ile oluşum gösterebilir. Soğuk algınlığı, grip ve bakteriler boğaz ağrısını tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Virüsler: Virüsler nedeni ile oluşan boğaz ağrısı burun tıkanıklığı, kaşıntı ve vücut kırgınlığı gibi şikâyetleri ile kendini gösterebilir. Farklı birçok virüsten herhangi bir boğaz ağrısına yol açabilir. Vücut virüslere karşı direnerek bir hafta gibi bir süre içinde kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Boğaz ağrısı, su çiçeği, kızamık ve boğmaca gibi hastalıklar ile de ortaya çıkabilir. Boğazlarda oluşan aft ve kabarıklıklar kişiye oldukça ağrılı anlar yaşatabilir.

Enfeksiyöz mononükleozis adlı viral enfeksiyonu nedeni ile oluşan boğaz ağrısı bir haftadan daha uzun bir sürede iyileşebilir. Bu virüs lenf sistemine konumlanarak bademcik, boyun ve koltuk altı gibi bölgelerde şişlik meydana gelebilir. Bu virüs nedeni ile oluşan ağrı solunum sıkıntısı, karaciğer sorunları ve dolayısı ile sarılığa yol açabilir. Aynı zamanda 1,5 aydan daha uzun süren kronik yorgunluğa sebep olabilir. Bu tür boğaz ağrısı ergenlik ve erişkinlik döneminde daha çok ortaya çıkar. Hastalık tükürük ile bulaştığından dolayı öpücü hastalığı olarak tanımlanır. Ayrıca, bardak, çatak, kaşık ve ortak havlu kullanımı da hastalığın bulaşmasına neden olana etkenlerdir.

Tahriş: Özellikle kışın ortaya çıkan kuru ısı sabahları uyanıldığında devam eden ve yanıcı bir şekilde ortaya çıkan boğaz ağrısına yol açabilir. Bu durumdan kurtulmak için bulunulan odanın havalanması ve sıvı alımının arttırılması ile ortadan kalkabilir. Sürekli burun tıkanıklığı yaşayan ve bu nedenle ağızdan hava almak zorunda kalan hastalarda daha çok rastlanan bir rahatsızlıktır. Bu hastalar için burun muayenesi ve tedavisi oldukça önemlidir.

Daha çok sabahları ortaya çıkan ve çok şiddetli olmayan boğaz ağrısı ise mide asit salgısının ağız ve boğaza tekrar gelmesi nedeni ile oluşmaktadır. Bu ağrıyı kontrol altına almak için yatarken biraz yüksek tutulması gerekmektedir. Aynı zamanda yatmadan 2-3 saat önce yemek ya da herhangi bir şey yemeyerek de sorun kontrol altına alınabilir.

Kimyasal maddeler, hava kirliliği yine boğaz ağrısına ve boğazlarda tahrişe neden olan faktörlerdir. Sigaraya alışkın olmayan ve kimyasal maddelere karşı alerjik reaksiyon sergileyen kişilerde boğaz ağrısına sık rastlanır.

Boğaz, dil ve gırtlak tümörleri de boğaz ağrısı nedenleri arasındadır. Bazı vakıalarda kulaklara kadar ulaşabilen boğaz ağrısı ve yutkunmada güçlük yaşamak tümör nedenli ortaya çıkabilir. Ses tellerinin fazla zorlanması boğaz tahrişine dolayısı ile ağrıya yol açabilen başka bir nedendir.

Bakteriler: Boğaz ağrısı farklı bakteriler tarafından ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu tür bir rahatsızlık kalp kapakçıklarını ve böbrekleri olumsuz etkileyebilir. Bakteriler bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit ve farklı kulak hastalıklarına yol açabilir. Bu tür rahatsızlıklar ile şiddetli boğaz ağrısı yaşanabilir. Bakteriler nedeni ile oluşum gösteren boğaz ağrısı antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Bakteriler nedeni ile oluşan boğaz ağrısı soğuk algınlığı hastalıkları nedeni ile oluşan boğaz ağrısından daha uzun sürebilir. Şayet hastalık doktor muayenesi ile tespit edilemiyorsa boğaz kültürüne ihtiyaç duyulabilir.
" } ] }