{ "title": "Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir ?", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bogaz-agrisina-ne-iyi-gelir(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:50:38", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Hemen herkes gibi zaman zaman boğaz ağrısından şikâyet ettiğimiz anlar olmuştur. Boğaz ağrısının en yaygın nedenleri arasında soğuk algınlığı ile gribi oluşturan mikroplar ve virüsler tarafından oluşur. Çok bulaşıcıdırlar ve genellikle kış aylarında salgın yaparlar. Çoğunlukla bakteriler strep, mikoplazma ya da virüsler soğuk algınlığı, enfeksiyöz monoükleoz gibidir. Vücudun kendi yaptığı mücadele sonucu ile bu hastalıktan yaklaşık on gün süre içerisinde iyileşir. Boğaz ağrısı sırasında görülen gıcık ve gıdıklanma hissi, tahriş, nefes alırken ya da öksürürken boğazda bir yanma ve kuruluk hissi, boyunda incinme gibi boğaz ağrısı belirtilerini oluştururlar. Bazen buna bademciklerin iltihabı da eklenebilir. Böyle durumda yutkunurken ya da bir şey yutarken ağrıya neden olur. Genelde ateşle beraber baş ağrısı da eklenir. Bu gibi rahatsızlıklarda C vitamini yüksek içecekler, yumuşak yemekler ve sulu besinlerden yararlanmak faydalı olur. Virüslerin neden olduğu boğaz ağrısı ise burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık, vücutta kırgınlık ve ağrı ile yüzlerce türü olan virüsün biri, bu hastalığı başlatan virüsler olup bunlar, alerji, odada havanın kuruluğu ve diğer tahriş ediciler rahatsızlığın ilk aşamasıdır. Ancak, boğaz ağrısına ne iyi gelir yazımızda sizlere iyi gelecek doğal uygulamaları sunabilmek için hazırladık.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Uygulamalar

Limon ve su; bu şişmiş olan boğaz dokularınızın büzülmesine yardımcı olan ve virüsler ile bakteriler için de asitli bir ortam sağlayacaktır. Hazırlanışı; Bir bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı limon suyu karıştırılır. Her gün bir su bardağı içilmesi tavsiye edilir.

Limon ve zencefil; İçerisine balı da ilave edersek, bal boğazınızı kaplayacak ve antibakteriyel bir ortam oluşturacaktır. Hazırlanışı; Yarım su bardağı sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı toz zencefil ile bal ve yarım limon suyunu ekleyin. Hepsini karıştırdıktan sonra gargara yapın.

Acı sos ve su; Acı biberin içerisindeki, capsicum madde ağrıyı azaltmaya ve iltihapla savaşmaya yardım ediyor. Hazırlanışı; 1 su bardağı sıcak suyun içerisine 5 parça acı kırmızı biber veya sosu ekleyin. Boğazda yanma olacaktır, ama her 15 dakikada yapılır ise faydalı olacaktır.

Adaçayı ve su; Boğaz ağrısı ve öksürükte etkilidir. Anti mikrobiyal ve anti inflamatuar özelliği ile boğazın iltihaplanmasını önler. Hazırlanışı; 1 çay kaşığı adaçayı, yarım çay kaşığı sap, fincanın yarısı kadar kahverengi şeker ile beyaz sirke karıştırıp, gargara yapın.

Safran ve su; bu sarı baharat bir antioksidan özelliği bulunan ve birçok ağır hastalıkta güçlü etkiye sahiptir. Hazırlanışı; Boğaz ağrısı için yarım çay kaşığı safranı ve yarım kaşığı tuzu bir su bardağı sıcak suyun içerisinde karıştırıp, gargara yapın.

Karanfil çayı; Karanfilin genelde boğaz ağrısını hafifletici ve iyileştirici özelliğine sahip, antibakteriyel ve anti inflamatur bulunur. Hazırlanışı; Bir bardak suyun içerisine 1-3 çay kaşığı toz karanfil veya karanfil tohumu ilave edilip karıştırılır, ardından gargara yapın.

Domates suyu; Boğaz ağrısına iyi gelen ve içeriğinde iyileştirici maddeler bulunan ve Likopenin antioksidan özelliğine sahiptir. Hazırlanışı; Yarım su bardağı domates suyu ve 10 damla acı biber sosu karışımıyla gargara yapın.

Yeşil çay; Doğal yöntemi olarak enfeksiyonlara karşı savaşan bu yeşil çay boğaz ağrısında çok kuvvetlidir. Boğazınıza yerleşen bir bakteriyi öldürmek için yeşil çay hazırlayın, bir yudum ağzınıza alın ve gargara yapın.

Meyan kökü ve su; Meyan kökleri ile boğaz ağrısını azaltan ve öksürüğe sebep olan balgamı da önler. Hazırlanışı; Bir su bardağı sıcak suyun içerisine bir çay kaşığı meyan kökü şurubu veya tozunu ekleyip gargara yapın.
" } ] }