{ "title": "Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bogaz-agrisi-kac-gunde-gecer(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:00:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz ağrısı kaç günde geçer, boğaz ağrısı çocuklar dahil her yaş grubunda sıkça ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Daha çok soğuk algınlığı nedeni ile ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Boğaz ağrısı vakalarının %85'i virüs nedeni ile ortaya çıkan boğaz iltihabı kaynaklıdır. Bu tür boğaz ağrısı antibiyotik ya da iltihap engelleyici ilaçların kullanımını gerektirmez. Bazı durumlarda ise oldukça şiddetli seyrettiğinden tıbbi desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bakteri nedeni ile oluşan boğaz ağrısı eğer tedavi edilmezse daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Boğaz ağrısı larenjit, farenjit gibi sorunlar kaynaklı ise hiçbir müdahaleye gerek kalmadan en fazla 7-10 gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolur. Boğaz ağrısı eğer birkaç gün içinde kendiliğinden geçmiyorsa, yüksek ateşle birlikte seyrediyorsa, nefes alıp vermekte zorluk yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Ada Çayı: Sağlık açısından birçok yararı olan adaçayının içilmesi iltihap ve boğaz ağrısına karşı oldukça faydalıdır. Boğazlarda tahriş olan bölgeyi koruyarak oluşan rahatsızlığın giderilmesini sağlar. Adaçayı çay şeklinde içilebileceği gibi gargara suyu olarak da kullanılabilir. Boğazlarda oluşan yara, tahriş ve iltihabı ortadan kaldırır.

Sarımsak: Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Sarımsağın antioksidan özelliği hasar görmüş hücreleri onararak boğaz ağrısını hafifletebilir.

Bal ve Sirke: Sirke asitli bir yapıya sahip olduğu için boğazlarda ağrıya neden olan bakterilerin sayısını azaltır. Bal ise boğazı yumuşatarak tahriş oluşan bölgeleri rahatlatır. Sirke ve bal karışımı çay şeklinde hazırlanarak içilebileceği gibi gargara suyu olarak da kullanılabilir. Ağrı çok şiddetli ise günde 2 su bardağı içilebilir.

Papatya Çayı: Papatya çayı boğazı rahatlatarak oluşan ağrının kısa sürede ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca kasları gevşeterek vücudun sakinleşmesine yardımcı olur. Hazır poşetler ile hazırlanabileceği gibi kurutulmuş papatya ile de hazırlanabilir. Daha etkili sonuç alabilmek için içine limon ilave edilerek içilebilir.

Ekinezya: Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına karşı yaygın bir şekilde kullanılmakta ve önerilmektedir. Ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi vardır. Ekineya düzenli olarak kullanıldığı takdirde soğuk algınlığına yakalanma olasılığını azaltır. Boğaz ağrısına karşı kullanıldığında ağrının birkaç gün içinde kontrol altına alınmasını sağlar. Ekinezya kapsül ya da çay şeklinde kullanılabilir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Meyan Kökü: Boğaz ağrısı özellikle enfeksiyon kaynaklı ise ve beraberinde ateş, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetler varsa bu tür boğaz ağrısında tıbbi tedavi gerekebilir. Tıbbi tedavi sürecini kısaltmak ve hastalığı daha hafif atlatmak için bitkisel tedavilere başvurulabilir. Meyan kökü çayının boğaz yumuşatıcı özelliği vardır. Öksürük, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı meyan kökünden yardım alınabilir.

Karanfil Çayı: Karanfil boğaz ağrısına iyi gelen bir bitkidir. Boğaz ağrısını iyileştirici etki yaratarak ağrının hafiflemesini sağlar. Bir fincan suyun içine 1 tatlı kaşığı karanfil tozu eklenerek karıştırılır. Hazırlanan su ile günde 3-4 defa gargara yapılır.

Yeşil Çay: Enfeksiyonlar ile mücadelede oldukça faydalı olan yeşil çay boğaz ağrısına karşı da oldukça faydalıdır. Boğazlarda oluşan bakterileri yok etmek için hazırlanan yeşil çay ile gargara yapılırsa boğaz ağrısı kısa sürede ortadan kaybolur.

Limon ve Zencefil: Limon suyu ve zencefil bal ile tatlandırılarak gargara suyu olarak kullanılır. Gargara suyu için 1 çay kaşığı toz zencefil yeterli olur. Boğaz ağrısı kısa sürede ortadan kaybolur.
" } ] }