{ "title": "Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-bogaz-enfeksiyonu.jpg", "date": "18.01.2024 23:54:01", "author": "Öge", "article": [ { "article": "
Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, yıl içerisinde her mevsimde görülebilir. Kış ve sonbahar dönemlerinde mevsim koşullarından kaynaklanan sebeplerden, yaz aylarında ise soğuk içecekler, klima kullanımı, ıslak saçlar, dondurma tüketimi gibi sebepler rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Boğaz enfeksiyonlarının çoğunun nedeni virüslerdir. Antibiyotikler virüsleri tedavi etmezler. Boğaz enfeksiyonuna en fazla neden olan bakteri ise A grubu Beta Hemolitik Streptokoktur. Bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde, nefrit ve akut eklem romatizmasına neden olabilir. Ülkemizde en fazla görülen kalp hastalıkları nedenleri arasında ilk sırayı, akut eklem romatizması almaktadır.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu belirtileri nedir?
Boğaz enfeksiyonunun virüs kökenli olması halinde, boğaz ağrısı ile öksürük, nezle, gözde iltihaplanma gibi belirtiler görülür. Bakteri kökenli olan enfeksiyonlarda ise aniden başlayan ateş, boğaz ağrısına eşlik eden karın ağrısı ve baş ağrısı görülür. Boğazda kızarıklık, bademciklerde büyüme ve iltihaplanma, lenf bezlerinde şişme ve gerginlik görülür. Bazı durumlarda ciltte ince döküntüler, dilde çilek görünümü görülebilir. Ayrıca nezle ve öksürük bulgulara ilave olabilir.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu teşhisi nasıl yapılır?

Bakteri kökenli enfeksiyonların teşhisinin fiziki muayene ile konulması zordur. Bunun için strep swap adı verilen testin yapılmasıyla ya da boğaz kültürü yapılmasıyla tanı konur. Strep swap testinin pozitif çıkması durumunda, teşhis tam olarak konulabilir. Negatif çıkan sonuçtan sonra, teşhis için mutlaka boğaz kültürü alınması gerekir.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan boğaz kültürü neticesinde virüs bulunmaz ise antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Nedeni virüs olan enfeksiyonlarda, tedavi hastayı rahatlatmak amacıyla yapılmalıdır. Bebeğe ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi ilaçlar verilerek, semptomların hafifletilmesine çalışılmalıdır. Bakteri kökenli enfeksiyonların tedavisi antibiyotiklerle yapılacaktır. Özellikle penisilin grubu ilaçlar bu konuda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Uygulanan tedavi en az 10 gün devam etmelidir. Tedavinin başlamasıyla geçen 24 saat sonrasında, enfeksiyonun bulaşıcı özelliği kalmayacaktır.

Bebekleri boğaz enfeksiyonundan korumak için neler yapılabilir?
" } ] }