{ "title": "Bakterilerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/bakterilerden-kaynaklanan-bogaz-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 12:32:47", "author": "Mircan", "article": [ { "article": "
• Çeşitli tip streptokoklar boğaz ağrısına sebebiyet verebilir. Streptokoklar bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit ve kulak hastalıklarına da neden olabileceği gibi kalp kapakçıkları ve böbrekleri de olumsuz olarak etkileyebilir. Bakteriyel boğaz ağrıları genellikle soğuk algınlığından daha uzun süren rahatsızlığa sebep olurlar. Boğazın her iki tarafında bulunan bademciklerin iltihabı olan tonsillit de boğaz ağrısına yol açabilir. Tonsillit nedeniyle boğaz ağrısının sıklıkla görülmesi bademcikteki iltihabın tedavi edilmediğini gösterir. İçinde bakteri olan hastalıklı akıntı boğaza doğru gittiği için burun ya da sinüslerdeki enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir.
• Beta mikrobu olarak da bilinen A grubu Beta Hemolitik Streptokok, genellikle 5-15 yaş arasında görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Boğazda iltihaplanmaya yol açan beta mikrobu, boğaz ağrısı olarak başlar ve tedavi edilmezse kalp romatizması, eklem romatizması ve böbrek iltihabı gibi kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabilir.
• Beta mikrobu hava teneffüsü ve damlacık yoluyla bulaşır. Halsizlik, üşüme, ateş, boğaz ağrısı gibi yakınmalara yol açan beta enfeksiyonunda, bademcikler üzerinde beyaz bir zar meydana gelir.
• Bağışıklık sisteminin güçlü olması halinde vücut bu mikrobu yok eder. Ancak, bağışıklık sistemi yeteri kadar güçlü değilse, mikrop, bademciğin içine ya da burna yerleşir ve bu da mikrobun devamlı yayılmasına sebep olur.
• Beta mikrobunun tedavisinde 7-10 gün süresince penisilin ve penisilin türevi antibiyotikler kullanılır.
• Boğaz ağrısıyla bağlantılı bakteri enfeksiyonları arasında bademcik iltihabı, difteri ve daha az görülen bakteri enfeksiyonu olan epiglotit de bulunmaktadır.
" } ] }