{ "title": "Ateş Nasıl Düşürülür", "image": "https://www.bogazagrisi.gen.tr/images/ates-nasil-dusurulur.gif", "date": "19.01.2024 04:37:23", "author": "Ayilkin", "article": [ { "article": "
Ateş nasıl düşürülür, ateş olması gereken vücut ısısının yüksek olması anlamını taşımaktadır. Yetişkinlerde de ateş yükselmesi olsa da daha çok çocuklarda etkili olur. Vücudun normal ısısı yaşla, genel sağlık durumuyla, bedenin hareketliliğiyle, giysilerin etkisiyle artabilir. Vücudun ısısı sabahın erken saatlerinde daha düşük olurken, akşam üzeri ve akşam saatlerinde daha yüksek olabilir. Vücudun normal ısısı 38 derece olarak kabul edilir. Kabul edilen eşik değer, vücut ısısının hangi bölgeden ölçüldüğüne göre değişim gösterebilir. Çünkü koltuk altından yapılan ateş ölçümlerinde 37-37,3 derece eşik değer olarak kabul edilirken, ağızdan ya da rektal olarak yapılan ölçümlerde 38-38,3 derece eşik değer olarak alınmaktadır. Bunun doktorla paylaşılması gerekir. Ateşin düşürülmesi kararında bunlar etkili olabilir.

İnsanlarda ateşin yüksek olması genellikle vücudun bir enfeksiyonla mücadele ettiğini gösteren etkendir. Vücutta virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyon olması halinde, vücut normal ısısını yükseltmekte yani ateşle karşılık vermektedir. Bu sebebin bilinmesi oldukça önemlidir. Çünkü alınacak önlemlerde bunun rolü büyüktür. Bu durumlarda ateş bir hastalık olarak kabul edilmemekte, sadece bir belirti olarak görülmektedir. Ateşin olması halinde hastaya hemen antibiyotik tedavisine başlanması gerekmez. Öncelikle bunun sebebinin bilinmesi ve araştırılması gerekir.

Ateş yükselmesi kendini nasıl belli eder?

Ateşin olması vücudun enfeksiyonla savaştığının bir göstergesidir. Bu kişinin bağışıklık sisteminin çalıştığını ve bu tepkiyi vererek enfeksiyondan kurtulmak istediğini anlatan bir işarettir. Ateşin yükselmesi durumunda kalp hızında artış gözlenir. Yanaklarda kızarma ya da vücudun terlemesi gibi etkiler oluşur. Hasta kendisini iyi hissetse de enfeksiyon hastalığının etkileri görülür. Kulaklarda kızarma, boğaz ağrısı, cilt döküntüsü ya da karın ağrısı gibi şikâyetler olur. Bu belirtiler ateşin neden yükseldiği hakkında bilgiler vermektedir.

Ateş nasıl düşürülür?

Küçük yaştaki hastalarda ateşe eşlik eden havale etkisi olabilir. Çocuklarda ateşin hafif yükselmesi durumunda, fazla huzursuz olmasına neden olan bir durum yoksa geçmişte ateşli bir havale geçirmediyse, aktivitelerini engelleyecek kadar ateş yükselmesinden etkilenmemişse, doktora gitmeden önce evde ateşin düşmesi için bazı tedbirler alınabilir. Bunlar;
Ateş düşürülürken yapılan hatalar
" } ] }